6 изпитани съвета при избора на лизингодател

Съвети


6 изпитани съвета при избора на лизингодател

Придобиването чрез лизинг на употребяван автомобил в България е добре позната форма. През последните години тази сделка е предпочитана от всички, които искат да си купят кола сега. Често това са хора от сферата на услугите, които получават добри доходи и лесно могат да покриват месечните си вноски, карайки желаната кола. Но как да намериш коректен лизингодател.

1. Провери размера на вноските си по лизинга

Лесно може да изчислиш размера на вноските си чрез популярните лизинг калкулатори, които са ценен и лесен за работа инструмент. Събери информация от няколко места и сравни условията. Amigo Leasing е разработил ценен калкулатор, с който лесно можеш да изчислиш точно колко и как ще плащаш.

2. Провери дали включването на каско ще намали лихвата в твоя полза

Това е важен въпрос, който не всеки се сеща да попита. Поискай оферта СЪС и БЕЗ каско от конкретния лизингодател. В същото време вземи и независима оферта от доверен застраховател и сравни условията.

3. Не оставяй неотговорени въпроси!

Може да звучи повече от ясно, но често решаваме да подминем някое питане, мислейки си, че пестим време. Обикновено този подход излиза солен. Набележи си всички важни въпроси и ги задай. Няма глупави въпроси, има незададени. Това е и тест към самия лизингодател. Надеждният и коректен лизингодател ще изслуша и отговори на всичко, което те вълнува. Това е проява на професионализъм и грижа за клиента!
Задължително попитай: Каква ще бъде първоначалната вноска? Какви са съпътстващите такси и разходи? Колко бързо ще ме одобрят и ще получа автомобила си? Какви за изискванията, за да бъда одобрен? Сигурна и позната ли е компанията?

4. Запознай се с опциите за предсрочно погасяване на лизинга

Бъди наясно какви са възможностите за промяна на договoрените условия и срещу каква такса. Виж доколко лизингодателят е гъвкав и открит. Склонен ли е да предоговори условията по лизинга. При предсрочно погасяване имаш две опции – пълно и частично предсрочно погасяване. Какво се случва при втората опция:
– ти сам определяш сумата, която да внесеш;
– в резултат на това се преизчисляват /намаляват/ бъдещите ти лизингови вноски;
– не забравяй да координираш действията си с лизингодателя.

5. Запознай се със санкциите при нарушаване условията на лизинга

Умният човек е този, който предвижда различни сценарии. Имай план Б за справяне в подобна ситуация. Един хубав въпрос, който можеш да зададеш е дали лизингодателят е склонен да предоговори вноските по лизинга. Това дава известна свобода, ако нещата при теб не вървят по план.

6. Запознай се с историята на компанията

Нали знаеш, че тези, които имат история, я имат, защото са изградили име и доверие. Не подценявай опита, който стои зад тях. Проучи внимателно компаниите и вземи информирано решение.
Истината е, че никой няма да се погрижи по-добре за теб – от самия теб. Чети ситния шрифт, задай всички свои въпроси. Коректният лизингодател ще бъде открит с теб, а това си личи!

Сходни публикации