5 неща, които просто *трябва* да знаем за колата

Блог


5 неща, които просто *трябва* да знаем за колата

Шофирането на кола може да е страхотно и зареждащо преживяване. За да се насладим максимално на автомобила си, е изключително важно да го поддържаме в добро състояние. Но това е често объркващо и плашещо – всички тези сложни указания, автосервизи, майстори…
Не се плашете! Не е нужно да знаете абсолютно всичко за колата си, но е важно да сте наясно с основните неща. За да бъдете по-уверени шофьори , ето пет неща, които трябва да знаете, преди да седнете зад волана:

  1. Година, марка и модел
    Вероятно сега се питате „Кой не знае това?!“ , но истината е , че собствениците на автомобили често грешат тази информация. Такава грешка може да доведе до сериозен проблем просто защото частите и аксесоарите за ремонт и поддръжка на вашия автомобил се основават на годината, марката и модела му и лесно човек може да закупи неправилните.
  2. VIN
    Представете си VIN номерът като пръстов отпечатък на колата ви – уникален е и представлява 17-цифрено число. Той идентифицира датата на производство, мястото, марката, модела, размера на двигателя и др. Важно е да знаете къде да намерите този номер, но не е нужно да го запомняте. Лесен начин да го откриете е да застанете извън превозното средство от страната на водача и да погледнете в ъгъла на таблото, където се среща с предното стъкло .
  3. График за поддръжка

3Важно за всяка кола да бъде в добро състояние е да спазвате графика за поддръжка на автомобила.  Вашият график ще ви каже неща като кога да смените маслото или гумите си.  Можете сами да си направите такъв и да го държите на лесно място (например жабката), като в него упоменете и датата на следващата смяна , за да карате „на сигурно“.

4. Налягане в гумите

 Правилното налягане в гумите е може би най-пренебрегваната грижа за поддръжката на нашите автомобили. Когато тази лампичка се появи на таблото, повечето хора отлагат помпането и проверката на гумите си, докато не им се наложи да заредят гориво.  Освен че този лош навик драстично намалява живота на гумите ви , увеличава и разхода на гориво. Информация за правилното налягане на гумите можете да откриете на етикета, залепен върху вратата, колоната, жабката или капака на резервоара.

5. Контролна лампа на двигателя

Въпреки че може да изпитаме голямо безпокойство, когато светнат лампите на таблото, те са прозорец към „здравето“ на колата ни. Ръководството за собственика ще ви каже какво означават светлините на вашето табло, тъй като те варират между производителите на автомобили.  Със знаците ви запознаваме по-подробно в друга наша статия: „ТАБЛОТО СВЕТНА КАТО КОЛЕДНА ЕЛХА“. ВРЕМЕ ЛИ Е ЗА ПАНИКА?”

Очаквайте още полезни материали, създадени специално за вас – нашите клиенти. Екипът на Amigo Leasing пожелава приятно и безаварийно пътуване!

Сходни публикации